سال 10، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 73-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


بخش تحقیقات مرتع، مؤسسه‌ی تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران ، saeedehnateghi@yahoo.com
چکیده:   (2573 مشاهده)
در چند دهه­‌ی اخیر، استفاده­ی بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی به افت سطح این آب در بسیاری از دشت‌های ایران منجر شده‌­است. با توجه به ضرورت موضوع، در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای گریس به بررسی روند تغییرات سطح آب زیرزمینی در دشت جیرفت در دوره­ی 2016 ـ 2003 پرداخته شد. در این راستا، ابتدا داده‌ها در سامانه­‌ی شبکه­‌ی موتور گوگل ارث انجین با سه الگوریتم JPL، GFZ و CSR پردازش و نتایج آنها با داده‌های مشاهداتی (پیزومتری) 2003 تا 2016 مقایسه شد. این مقایسه، با بررسی همبستگی خطی بین تغییرات به دست آمده از الگوریتم‌­های سنجنده­‌ی GRACE و داده‌های مشاهداتی صورت گرفت و نتایج، همبستگی بالایی را بین الگوریتمها و داده‌های مشاهداتی نشان داد. بر طبق نتایج، مدل JPL با 64 درصد همبستگی، مناسب­‌ترین مدل برای پایش سطح آب‌های زیرزمینی دشت جیرفت بود. همچنین پهنه‌بندی مکانی سطح آب زیرزمینی، با نرم­افزار ArcGIS و روش کریجینگ صورت گرفت. نتایج پهنه‌بندی در طی 2003 تا 2016 نشان داد که افت سطح آب زیرزمینی در قسمت مرکزی، غربی و جنوب غربی دشت جیرفت بیش از سایر نقاط آبخوان است که علت آن، وجود تعداد زیاد چاه‌های بهره‌برداری و گسترش فعالیت‌های کشاورزی در این قسمت‌ها است. همچنین بررسی آماری روند نوسانات سطح این آب نیز نشان داد که هم داده‌های مشاهداتی و هم الگوریتم‌های JPL، CSR و GFZ، روندی کاهشی و معنی‌دار در سطح 5 درصد دارند. یکسان بودن روند داده‌‌های مشاهداتی و الگوریتم‌ها نیز از صحت نسبتاً بالای تصاویر GRACE در بررسی نوسانات سطح آب زیرزمینی حکایت دارد.
متن کامل [PDF 1594 kb]   (731 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.