AU - moshtagh, rezwan AU - moradi, navazollah AU - gholami, hamid TI - Investigation of the role of biochar from eggplant plant residues and shrimp waste on some soil stability characteristics PT - JOURNAL ARTICLE TA - E.E.R.Journal JN - E.E.R.Journal VO - 12 VI - 1 IP - 1 4099 - http://magazine.hormozgan.ac.ir/article-1-693-fa.html 4100 - http://magazine.hormozgan.ac.ir/article-1-693-fa.pdf SO - E.E.R.Journal 1 AB  - تخریب و فرسایش، از چالش‌‏های جدی تهدیدکننده منابع آب‌ و خاک است و یکی از مسائل به‌روز و قابل‌تأمل زیست‌محیطی در سطح جهان به شمار می‏‌رود. بهبود ویژگی‏‌های فیزیکی خاک، یکی از روش‌‏های نوین کنترل فرسایش و تخریب مرسوم است که استفاده از اصلاح‌گرهای آلی نقش مهمی در این زمینه دارد. در این تحقیق با توجه به فراوانی ضایعات میگو و بادمجان در استان هرمزگان، استفاده از بیوچار این مواد برای اصلاح خاک‏ قابل­‌توجه قرار گرفت. نمونه‌‏های خاک مورد آزمایش، از اراضی کشاورزی اطراف بندرعباس به‌صورت دست‌نخورده با لوله‏‌های فشار قوی با ارتفاع 25 و قطر 20 سانتی‏متر تهیه شد. بیوچارهای تهیه‌شده نیز به‌صورت سوسپانسیون در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه غلظت (0، 4 و 8 گرم در لیتر) در سه تکرار به نمونه‏‌های خاک اضافه شد و به مدت صد روز در رطوبت بین ظرفیت زراعی تا حدود پنجاه درصد آن در نهالستان نگهداری شد. سپس شاخص‌های MWDwet، MWDdry، PAD، BD وKs اندازه‏‌گیری شد. تحلیل آماری و مقایسه میانگین‏‌ها در سطح پنج درصد بین تیمارها، بر اساس تجزیه واریانس یک‌طرفه و آزمون دانکن با استفاده از نرم‌افزارSPSS16 انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد بیوچار به افزایش MWDwet و MWDdry و کاهش BD، PAD و Ks معنی‏دار در سطح پنج درصد نسبت به شاهد در خاک موردنظر منجر شد. در غلظت‌های 8 و 4 گرم در لیتر بیوچار بادمجان، بیشترین مقدار MWDwetو MWDdry مشاهده شد و کمترین مقدار PAD مربوط به غلظت 8 گرم در لیتر بیوچار بادمجان بود. کمترین مقدار BD نیز مربوط به غلظت 8 گرم در لیتر هر دو نوع بیوچار (33/1) بود و مقدار Ks هم در غلظت 4 گرم در لیتر میگو کمترین مقدار بود. CP - IRAN IN - Department of Natural Resources Engineering, Faculty of Natural Resources and Agriculture, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran. LG - eng PB - E.E.R.Journal PG - 1 PT - YR - 2022