سال 12، شماره 3 - ( پائیز 1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 77-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران ، m.soleimanpour@areeo.ac.ir
چکیده:   (1506 مشاهده)
فرسایش شدید خاک، تهدیدی جدی برای مدیریت پایدار سرزمین و استفاده از منابع آب و خاک در بسیاری از نقاط جهان است. به­‌منظور کنترل فرسایش­‌های ورقه­‌ای، شیاری، خندقی و آبراهه­‌ای و کاهش رسوب تولیدی ناشی از آنها در خروجی حوضه‌­های آبخیز، لازم است به شناسایی سهم منابع تولیدکننده رسوب آنها پرداخت تا اقدامات حفاظتی با موفقیت بیشتری انجام شود. یکی از متداول­ترین روش‌هایی که در سال‌های اخیر از آن به­‌منظور تعیین سهم منابع مختلف رسوب استفاده شده، روش انگشت‌نگاری رسوب است. هدف از این پژوهش، بررسی سهم منابع تولیدکننده رسوب ناشی از فرسایش‌­های ورقه­‌ای، شیاری، خندقی و آبراهه‌­ای با استفاده از این روش در حوضه آبخیز نی­ریز واقع در شرق  استان فارس به کمک نمونه­‌برداری از رسوب نهشته شده در بستر است؛ بنابراین از هر نوع از رسوبات فرسایش‌­های ورقه‌­ای، شیاری، خندقی، آبراهه­ای، آبراهه اصلی درون حوضه و منطقه خروجی حوضه­ آبخیز، ده نمونه (در مجموع شصت نمونه) برداشت شد. به­‌منظور تعیین ردیاب‌های بهینه نیز از دو آزمون دامنه و تحلیل تشخیص چند متغیره استفاده شد و با استفاده از مدل کولینز و همکاران، سهم هر یک از منابع مختلف رسوب به­دست آمد. سپس فقدان ­قطعیت مرتبط با سهم منابع بالقوه رسوبات، با استفاده از روش شبیه‌­سازی مونت­کارلو با اطمینان 95 درصد در نرم­افزار MATLAB محاسبه شد. به­‌منظور ارزیابی نتایج حاصل از مدل چند متغیره ترکیبی، از نکویی برازش (GOF) پیشنهادی توسط کولینز و همکاران استفاده شد. یافته‌­های این پژوهش نشان داد که چهار ردیاب (Zr، Al، Sn و Lu) به­عنوان ردیاب­های بهینه نهایی انتخاب شدند. به­علاوه میزان سهم فرسایش­‌های خندقی، ورقه­‌ای، شیاری و آبراهه­ای به­ترتیب برابر با 21/45، 07/3، 16 و 72/35 درصد از کل فرسایش‌­های اتفاق افتاده در این حوضه­ آبخیز بود. در این پژوهش، کارایی روش انگشت­‌نگاری رسوب به­عنوان روشی موفق و مؤثر در تعیین منابع رسوبات اثبات شد؛ زیرا چهار ردیاب بهینه توانستند 95 درصد منابع رسوب را به درستی طبقه­‌بندی و جداسازی کنند. همچنین با توجه به مقدار 8869/0 GOF نیز دقت بالای مدل را تأیید کرد.
 
متن کامل [PDF 1165 kb]   (611 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.