جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای اصغری سراسکانرود

صیاد اصغری سراسکانرود، بتول زینالی،
سال ۳، شماره ۴ - ( زمستان ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده

فرسایشپذیری ذرات رسوبی موجود در رودخانه علاوه بر این که باعث افزایش بار رسوبی رودخانه می‌شود یکی از عوامل مهم تغییرات مورفولوژیک به شمار می‌رود. در رودخانه‌هایی که میزان فرسایش‌پذیری زیاد باشد روند تغییرات مورفولوژیک با شدت زیادی عمل خواهد کرد و رودخانه اصطلاحاً ناپایدار خواهد بود و برعکس این فرایند باعث پایداری و تغییرات بسیار اندک خواهد شد. منطقه مورد مطالعه این تحقیق قسمتی از رودخانه سراسکندچای واقع در شهرستان هشترود می‌باشد. این تحقیق در پی آن است که با تحلیل ویژگی‌های رسوبی رودخانه، مقاومت ذرات رسوبی نسبت به فرسایش را بررسی نماید. جهت رسیدن به این هدف، در این تحقیق نمونه‌برداری از مسیر مورد مطالعه انجام شد. سپس با استفاده از روش‌های تنش برشی و شاخص مقاومت نسبی بستر، میزان فرسایش‌پذیری تعیین شد. تحلیل دانه‌بندی رسوبات نشان داد که هیچ‌گونه رابطه معنی‌داری بین اندازه قطر دانه‌های رسوبی وجود ندارد و علت آن دخالت عوامل انسانی در تغییر ترکیب طبیعی قطر دانه‌های رسوبی می‌باشد. نتایج بررسی‌ها نشان داد که در اکثر نقاط رودخانه میزان تنش برشی بحرانی بیشتر از تنش برشی کل می‌باشد که نشان‌دهنده این است که ذرات رسوبی موجود در بستر رودخانه نسبت به فرسایش در بستر رودخانه مقاوم می‌باشند بنابراین رودخانه حالت پایداری دارد و میزان تغییرات رودخانه در آینده بسیار کم و به صورت مقطعی خواهد بود.


صیاد اصغری سراسکانرود، دلنیا پالیزبان، الناز پیروزی،
سال ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده

تهیه­ی نقشه­ی کاربری اراضی با استفاده از داده‌های دورسنجی، یکی از جدیدترین و پرکاربردترین روش‌های تهیه­ی نقشه­ی کاربری اراضی و مقایسه­ی کاربری‌های موجود است. عدم رعایت قابلیـت توسـعه­ی زمـین در انتخاب کاربری‌ها و مدیریت غیر اصولی آنها، باعث فرسایش مـی‌شـود. پژوهش حاضر به منظور بررسی روند تغییرات کاربری اراضی و تأثیر آن بر فرسایش، با استفاده از تصاویر سال ۲۰۰۰ و ۲۰۱۷ سنجده ASTER ماهواره­ی TERRA انجام شده­است. نقشه­ی کاربری اراضی نیز با استفاده از روش شیء­گرا تهیه شد. ‌برای‌ ارزیابی صحت نتایج،‌ از‌ د‌اد‌ه‌های‌ آموزشی‌‌ استفاد‌ه‌ شد. سپس ‌مهم‌ترین ‌روش‌های ‌ارزیابی ‌صحت،‌ شامل‌ د‌قت‌کلی‌ و‌ ضریب‌ کاپای‌ طبقه‌بندی‌ استخراج‌ شد که برای سال ۲۰۰۰ و ۲۰۱۷ به ترتیب ۸۹/۰ و ۹۲/۰ درصد بود. نقشه­ی پهنه­بندی فرسایش با استفاده از نقشه­های کاربری اراضی، حاصل و عوامل شامل شیب، لیتولوژی، فاصله از جادّه، فاصله از آبراهه، بارش و خاک با استفاده از روش وزن­دهی کرتیک و روش WLC انجام شد. نتایج نشان داد در نقشه­ی کاربری حاصل، بیشترین میزان مساحت در سال ۲۰۰۰ به کاربری مراتع اختصاص دارد که در سال ۲۰۱۷ به طور چشمگیری این کاربری کاهش یافته و به زمین­های زراعی تبدیل شده­است. با توجه به نقشه­ی پهنه‌بندی فرسایش سال ۲۰۰۰، به ترتیب  ۷۹/۸ و ۲/۲۸ درصد و با توجه به پهنه­بندی فرسایش ۲۰۱۷، به ترتیب ۰۴/۱۱ و ۰۸/۳۴ درصد از مساحت شهرستان در دو طبقه­ی بسیار پرخطر و پرخطر قرار دارد. می­توان افزایش مساحت مربوط به طبقات بسیار پرخطر و پرخطر فرسایشی را در حوضه­ی مورد مطالعه به علل زیر: تبدیل اراضی با پوشش مرتعی به اراضی زراعت آبی، افزایش مناطق مسکونی در حاشیه­ی رودخانه، رعایت نکردن حریم رودخانه، افزایش خطوط ارتباطی و به تبع آن دخالت انسان در محیط؛ مرتبط دانست.
صیاد اصغری سراسکانرود، مهدی فعال نذیری، علی اصغر اردشیر پی،
سال ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده

امروزه تبدیل جنگل‌ها و مراتع به اراضی کشاورزی و مناطق انسان­ساخت، نگرانی‌های زیادی را در زمینه­ی تخریب خاک، محیط‌زیست و تغیر اقلیم جهانی در سطح دنیا پدید آورده­است؛ از این رو، مطالعه ­ی تغییرات فرسایش خاک در اثر تغییر کاربری اراضی ضروری است. بنابراین، در این پژوهش به‌ بررسی روند تغییرات کاربری اراضی در حوضه ­ی آبخیز آق­لاقان­چای استان اردبیل و تأثیر آن بر فرسایش‌ خاک پرداخته شد. بدین منظور، نقشه­ی کاربری اراضی سال­های مورد مطالعه با استفاده از روش شیءگرا و الگوریتم نزدیک­ترین همسایگی، از روی تصاویر ماهواره‌ای لندست استخراج شد. تهیه ­ی نقشه­ ی پهنه‌بندی فرسایش خاک نیز با استفاده از نقشه ­ی کاربری اراضی و عواملی شامل لیتولوژی، شیب، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، بارش و خاک با استفاده از روش وزن­دهی کریتیک و روش ترکیب خطی وزن‌دار صورت گرفت. براساس نقشه ­ی پهنه­ بندی فرسایش تولید شده در سال­های ۱۹۹۰، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۸، به طور عمده مناطق با طبقه ­ی بسیار پرخطر و مناطق پرخطر در کاربری­های دیم­زار و مناطق کشاورزی ـ باغات قرار دارد. با توجه به پهنه‌بندی فرسایش خاک در این سال‌ها، مساحت طبقه­ ی بسیار پرخطر به ترتیب ۲۰/۱۱، ۲۰/۱۲ و ۲۲/۱۲ درصد و طبقه ­ی پرخطر به ترتیب ۵۹/۲۵، ۶۵/۲۶ و ۲۹/۲۸ درصد است که افزایش فرسایش خاک را درگذر زمان نشان می ­دهد. نتایج نشان داد تغییر مراتع و تبدیل آن به مناطق کشاورزی و انسان‌ساخت، بیشترین میزان تأثیر را بر فرسایش خاک داشته ­است.


صیاد اصغری سراسکانرود، الناز پیروزی،
سال ۱۱، شماره ۳ - ( پائیز ۱۴۰۰ )
چکیده

رودخانه و فرایندهای رودخانه­‌ای در سطح زمین، مهم­ترین سیستم­های ژئومورفیک فعال است که در اثر کنترل­‌کننده‌­های محیطی و دستکاری­‌های انسانی در سیستم‌­های طبیعی، طی مقاطع زمانی و مکانی مختلف، تغییرات متفاوتی را از خود نشان می­‌دهند. این تغییرات و جابه‌­جایی­‌ها مشکلاتی را برای کاربری­‌های انسانی و اکولوژیکی ایجاد می­‌کند و از مباحث مهم در ژئومورفولوژی رودخانه‌­ای محسوب می­‌شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات احداث سد سهند بر شرایط هیدرولوژیکی رودخانه قرانقو­چای از بازه پایین­دست سد سهند تا روستای خراسانک و تحلیل تغییر شکل هندسی مجرا، در بازه زمانی ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۷ است. این پژوهش متکی بر کار­های میدانی، استفاده از تصاویر ماهواره‌ای، داده­‌های هیدرومتری، نقشه­‌های توپوگرافی و زمین­‌شناسی است. شرایط هیدرولوژیکی رودخانه با استفاده از ۲۶ شاخص هیدرولوژیکی، در دو دوره قبل از احداث سد و بعد از احداث آن محاسبه شد. سپس برای بررسی رابطه­ معناداری شاخص‌­ها، از آزمون آماری T جفتی استفاده شد. به منظور بررسی تغییرات شکل مجرا نیز از پارامتر­های بررسی شکل هندسی رودخانه شامل ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی استفاده و میزان مهاجرت مجرا با استفاده از روش ترانسکت محاسبه شد. با توجه به نتایج مطالعه، از لحاظ شاخص­‌های هیدرولوژیکی ، Q۱۰، Q۱۵، دبی حداقل، دبی حداکثر و دبی مد، بین دو دوره قبل و بعد از احداث سد تفاوت معناداری دیده می­‌شود. میانگین ضریب خمیدگی در سال ۱۳۷۴، ۱۵/۱ بود و در سال ۱۳۹۷ به مقدار ۱۸/۱ افزایش یافت و الگوی رودخانه از پیچان­‌رودی بسیار توسعه‌­یافته به توسعه­یافته تبدیل شد. میانگین آهنگ مهاجرت مجرای رودخانه در طی بازه زمانی ۲۴ ساله مورد مطالعه، در حدود ۱۴۳/۰ متر در سال بود. بیشترین مقدار جابه­‌جایی عرضی مجرا، در ترانسکت یک به میزان ۴۱/۰ متر در سال و کمترین جایه­‌جایی در ترانسکت یازده، به مقدار ۰۲۲/۰ متر در سال است. در نتیجه، مشخص شد که رودخانه قرانقو­چای در بازه مطالعاتی، تغییرات مورفولوژیکی و جابه­جایی مجرا داشته­است و عوامل مؤثر این تغییرات به طور عمده شامل تغییرات دبی به ویژه در زمینه احداث سد، فرسایش­پذیر بودن سازند­های بستر و کنار رودخانه و عوامل مختلف انسانی است.
صیاد اصغری سراسکانرود، حسن مظفری، فریبا اسفندیاری،
سال ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

احداث سد بر روی رودخانه‌ها هم در بالادست و هم در پایین‌دست، به تغییرات ژئومورفولوژی و زیست‌محیطی گسترده‌ای منجر می‌شود. در همین راستا برای ارزیابی اثرات سد گلابر در دوره قبل و بعد از ساخت سد، از روش‌های یادگیری ماشین استفاده شد. برای دسترسی به داده‌های موردنیاز این پژوهش نیز از مدل‌های رقومی ارتفاعی تصاویر ماهواره‌ای استر به‌صورت سری زمانی استفاده شد. ابتدا از طریق مدل GCD، تغییرات حجمی میزان فرسایش و رسوب در پایین‌دست سد محاسبه شد. سپس از داده‌های حاصل از این مدل به‌عنوان متغیر هدف در کنار لایه‌های نه‌گانه ژئومورفومتری و بارش و رواناب به‌عنوان داده‌های پیش‌بین، برای پیاده کردن الگوریتم‌های یادگیری ماشین به سه روش رگرسیون خطی چندگانه، درخت تصمیم و جنگل تصادفی استفاده شد. از هفتاد درصد داده‌ها برای مدل‌سازی و از سی درصد آنها برای ارزیابی در نرم‌افزار برنامه‌نویسی R استفاده شد. نتایج مدل‌سازی نشان داد که بهره‌برداری از سد، در میزان فرسایش و رسوب بستر رودخانه به شدت اثرگذار بود که در مدل RF سری زمانی اول، ضریب همبستگی و خطای RMSE به ترتیب ۰,۷۷ و ۰,۸۷  به دست آمد.  اما برای دوره بعد از بهره‌برداری از سد، این ارقام به ترتیب ۰,۷۱ و ۰,۸۹ بود. نقشه‌های تولیدشده با روش درخت تصمیم نیز روند فرسایش و رسوب را در بستر رودخانه در هر دو دور سری زمانی به‌خوبی مدل‌سازی کرد، اما خروجی مدل رگرسیون خطی دقت کافی نداشت. برای ارزیابی اجمالی الگوریتم‌های یادگیری ماشین علاوه بر ارزیابی با داده‌های آزمایشی خود مدل‌ها، با نتایج میانگین کلی برخی از شاخص‌های مورفومتری رودخانه مانند تعداد پیچانرود، زاویه مرکزی، طول کانال و شاخص سینوزیته نیز ارزیابی شد.
 
احسان قلعه، صیاد اصغری سراسکانرود، فریبا اسفندیاری، بتول زینالی،
سال ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده

مشاهدات فرسایش خاک و بار رسوب برای رودخانه‌ها در بسیاری از نقاط جهان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه بسیار کم است و همچنین تولید و انتقال رسوب معلق در سیستم رودخانه‌ای دارای فرآیند پیچیده‌ای است که تحت تأثیر عوامل زیادی می‌باشد. یکی از این عوامل، ویژگی­های فیزیوگرافی حوزه­های آبخیز است که بخش مهمی از مطالعات فرسایش و رسوب بوده و اثر تعیین کننده­ای در ویژگی­های هیدرولوژیکی دارند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل کنترل کننده رسوب معلق رودخانه قره‌سو استان اردبیل با استفاده از تحلیل مولفه‌های اصلی (PCA) و رگرسیون چندمتغیره است. به منظور تعیین ارتباط بین متغیرهای مورد استفاده از جمله ارتفاع، مساحت، محیط، شیب، طول آبراهه اصلی، تراکم زهکشی، بارش بیشینه، زمان تمرکز، دبی، ضریب فرم حوضه، ضریب گردی، ضریب گشیدگی، شاخص شکل حوضه، نسبت لمنیسکیت، پوشش گیاهی و سازندهای فرسایش‌پذیر با رسوب هر حوضه، ابتدا از آزمون همبستگی پیرسون جهت ارزیابی میزان همبستگی بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته (رسوب) و سپس از تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام استفاده شد. همچنین جهت شناسایی عوامل تأثیرگذار بر میزان تولید رسوب حوضه از بین متغیرهای موجود، از روش تحلیل مؤلفه­های اصلی استفاده شد. نتیجه بررسی ارتباط بین متغیرهای حوضه با رسوب نشان داد که مقدار رسوب تولیدی با متغیر زمان تمرکز، همبستگی مثبت داشته و در سطح ۵ درصد معنی­دار بوده است. همچنین نتایج تحلیل مولفه‌های اصلی نشان داد که چهار عامل مساحت، طول آبراهه اصلی، زمان تمرکز و ضریب کشیدگی به ترتیب با ۲۳۰/۳۷ درصد، ۷۳۵/۲۴ درصد، ۹۵۰/۱۶ درصد و ۸۴۹/۹ درصد از واریانس تمامی متغیرهای پژوهش را تبیین می‌کنند که نشان می‌دهد ۴ عامل مذکور بیش از ۸۸ درصد تولید رسوب در حوضه قره‌سو را بر عهده دارند. نتایج حاضر ضمن معرفی عوامل تاثیرگذار بر میزان تولید رسوب در حوزه‌ آبخیز قره‌سو، می‌تواند برای برآورد رسوب به مناطق فاقد آمار تعمیم داده شود.
 
الناز پیروزی، صیاد اصغری سراسکانرود، بتول زینالی،
سال ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۴ )
چکیده

فرسایش خاک، مشکل جهانی است که به طور جدی منابع آب و خاک را تهدید می‌کند و تغییرات کاربری اراضی از عمده عوامل دخیل در افرایش پتانسیل فرسایش می‌باشد. شهرستان مشکین‌شهر، با نظر به شرایط محیطی از دیرباز تحت تأثیر وقوع فرسایش بوده است، امّا در طی سال‌های اخیر، با توجه به روند رو به‌رشد جمعیّت و تغییرات غیراصولی کاربری اراضی، پتانسیل رخداد این مخاطره در سطح شهرستان افزایش یافته است. بر این‌اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات تغییرات کاربری اراضی بر فرسایش خاک، در سطح این شهرستان می‌باشد. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، نقشۀ طبقه‌بندی‌شدۀ کاربری اراضی برای دو سال ۲۰۰۲ و ۲۰۲۴ با استفاده از روش طبقه‌بندی شی‌ء‌گرا استخراج گردید. به‌منظور پهنه‌بندی خطر فرسایش، بعد از تهیۀ لایه‌های اطّلاعاتی عوامل مؤثر بر فرسایش در محیط GIS، مدل‌سازی نهایی با بهره‌گیری از روش ترکیب خطی وزن‌دار صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که در هر دو دورۀ زمانی مورد مطالعه کاربری‌های مراتع ضعیف و زراعت دیم بیشترین مساحت شهرستان را پوشش می‌دهند و بیشترین تغییر کاربری شهرستان به صورت تبدیل مراتع ضعیف به زراعت دیم بوده است. با نظر به نقشه پهنه‌‌بندی فرسایش نیز در سال ۲۰۰۲ مساحت طبقه بسیار پرخطر و پرخطر، ۳۰۸/۲۱۶ و ۰۶۸/۷۷۹ کیلومترمربع بوده است که مقدار این طبقات در سال ۲۰۲۴ به ترتیب؛ به ۲۴۸/۶۰۰ و ۲۲۸/۸۲۰ کیلومترمربع افزایش یافته است. با نگاهی به نتایج حاصل از تحلیل تغییرات کاربری اراضی و انطباق آن با نقشه‌های پتانسیل خطر فرسایش، می‌توان کاهش سطح مراتع، باغات و پوشش جنگلی و در مقابل افزایش مساحت اراضی زراعی (آبی و دیم) و نواحی مسکونی را به عنوان مهم‌ترین دلایل افزایش پتانسیل فرسایش خاک در سطح شهرستان مشکین‌شهر مطرح نمود.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهش‌های فرسایش محیطی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Environmental Erosion Research Journal

Designed & Developed by : Yektaweb