سال 8، شماره 3 - ( پاییز ۱۳۹۷ 1397 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 36-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari H, mohamadi H. Dominoes in Geomorphology (Case study: Ghezel Owzan basin). E.E.R. 2018; 8 (3) :16-36
URL: http://magazine.hormozgan.ac.ir/article-1-422-fa.html
جعفری غلام‌حسن، محمدی هژیر. دومینو در ژئومورفولوژی (مطالعه موردی: حوضه آبریز قزل‌اوزن). پژوهش هاي فرسايش محيطي. 1397; 8 (3) :16-36

URL: http://magazine.hormozgan.ac.ir/article-1-422-fa.html


دانشگاه زنجان ، jafarihas@yahoo.com
چکیده:   (3572 مشاهده)
اجزای طبیعت به‌صورت زنجیره‌ای به‌هم‌پیوسته در ارتباط با یکدیگر قرار می‌گیرند؛ به‌گونه‌ای که نمی‌توان تأثیر هریک از اجزاء را نادیده گرفت. از سوی دیگر، این اجزاء و حلقه‌ها نوعی استقلال و همگرایی داخلی دارند؛ به‌گونه‌ای که در دیدگاهی دیگر می‌توان برای هریک از آنها استقلال و هویتی مستقل تصور کرد. تلاش محققان در معرفت‌شناسی علمی برای نظم بخشیدن به رخدادها، بیشتر بدان علت صورت گرفته­است که تب پیش‌بینی بشر در حدوث وقایع و رفتارها را فرونشاند. این تلاش‌ها اگرچه در بسیاری از موارد نتیجه‌بخش بوده­است، وقوع همه­ی رخدادها و رفتارها تابع نظم علمی نیست. در بررسی روند دومینویی حوضه­ی آبریز قزل‌اوزن آنچه بیش از همه اهمیت دارد، نگاه سیستمی به لندفرم‌هایی است که در بازدیدهای مکرر میدانی حاصل شد. برای نگارش آن از DEM مستخرج از سایت USGS و نقشه‌های توپوگرافی 1:50000، زمین‌شناسی 1:100000 و 1:250000 استفاده شد. لایه‌هایی همچون آبراهه‌ها، لیتولوژی و گسل رقومی شد. با استفاده از نرم‌افزار Global mapper بر روی DEM منطقه­ی موردمطالعه، پروفیل‌های متعددی در اطراف ژئونرون­ها ترسیم شد تا مقدار اختلاف ارتفاع و پایین افتادگی مناطق برآورد و تراس‌های باقی‌مانده از تخلیه­ی هر ژئونرونی بررسی شود. دومینوی قزل‌اوزن بیشتر بر تغییرات سطح اساس تأکید دارد. دومینوی تغییرات سطح اساس به دو صورت درون حوضه‌ای و برون حوضه‌ای اتفاق افتاده­است. انرژی انتشاریافته از سوی تغییرات سطح اساس، از بالاترین رتبه­ی آبراهه‌ای یک حوضه مانند سلسله و مهره‌های دومینو تا سرشاخه‌ها و آبراهه‌های رتبه یک انتقال داده می‌شود. نمونه­ی چنین واکنشی، تسلط فرسایش قهقرایی در حوضه است. اسارت‌ها و انحراف انگوران چای، حسن‌آباد یاسوکند، یول کشتی، سجاس‌رود مربوط به تغییرات سطح اساس ژئونرون بیجار و در مهرآباد و قلعه‌چای از اثرپذیری دومینویی ژئونرون زنجان است. وضعیت انتقال انرژی، به پارامترهایی از جمله لیتولوژی، تکتونیک، مدت و شدت بستگی دارد.
متن کامل [PDF 1449 kb]   (1924 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تحلیل فضایی عوامل فرساینده، و استخراج الگوهای پراکندگی و انتشار فرسایش
دریافت: 1396/9/26 | انتشار: 1397/8/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهش‌های فرسایش محیطی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Environmental Erosion Research Journal

Designed & Developed by : Yektaweb